Детско-юношески танцов ансамбъл (ДЮТА) „Средец”

dsc3187 1024x681 - Детско-юношески танцов ансамбъл (ДЮТА) „Средец”

Детско-юношески танцов ансамбъл (ДЮТА) „Средец” е възобновен през 2014 г. в град София, след дълго отсъствие от националната и международната сцена,  на базата на традициите на съществуващия и до днес ТА „Средец”.

Ансамбълът се оформя като фолклорен блок, състоящ се от 2 формации – детска и младежка. В него танцуват над 60 участници на възраст от 5 до 25-годишна възраст. Всяка формация има свой характерен облик, определящ се от особеностите на фолклорните традиции, носещи настроението на различните възрасти. Вече 6 години ДЮТА „Средец“ издирва, съхранява и популяризира българския танцов, музикален, песенен и обреден фолклор. Съставът работи редом до професионалистите – артисти – хореографи, етнолози, педагози и музиканти, чиято цел е вярното и точно предаване на традиции и творчество. Автентичните музикални инструменти, прецизно изработените костюми и богатият реквизит правят сценичното изпълнение висококачествено и пълноценно.

dsc29221 1024x681 - Детско-юношески танцов ансамбъл (ДЮТА) „Средец”

dsc2952 1024x681 - Детско-юношески танцов ансамбъл (ДЮТА) „Средец”

За краткия си период на съществуване, ДЮТА „Средец” следва примера на утвърдения в танцовото изкуство – ТА „Средец”, който е създаден през далечната 1937г. През 2017г., когато бе организиран концерт – спектакъл по повод 80 – годишния юбилей на ТА „Средец”, детско – юношеският ансамбъл взе участие и показа своите умения редом до самодейците – артисти от главния ТА „Средец”

Част от наградите, които получават младите танцьори са:

  • Първо и трето място на фоклорен фестивал „Шопски наниз” , гр. Костинброд – 2016 и  2017г.
  • Трето място на Фоклорен конкурс – концерт „Ротаракт” – 2017г.
  • Първо място – Шопски наниз, гр. Костинброд 2018г.
  • Второ място – Фолклорен конкурс – концерт „Ротаракт”-  2018г.

Днес, в репертоара на ансамбъла са включени песни и танци от всички етнографски области на България. От създаването си, ДЮТА „Средец“ изнася самостоятелни концерти на всички общински празници и разнася славата на българския фолклор не само в страната, но и в чужбина, като през лятото на 2018г. част от тях взеха участие в международен фестивал на остров Сардиния, Италия.